Wiosenny makaron ze szparagami i jajkiem w koszulce

22 . 04 . 2020
Dziś wytrawnie:). Wiosenny makaron ze szparagami i jajkiem w koszulce. #szparagi #jajkowkoszulce #makaron #szybkiobiad #aspergesvertes #oeufpoché #dejeuner Przepis dla 5 osób. Opakowanie makaronu spaghetti, 2 pęczki zielonych szparagów, 2-3 łyżki śmietany 18%, jajka, 2 ząbki czosnku, szalotka, sól, pieprz, oliwa z oliwek, szczypiorek/parmezan, ocet. Obieramy szparagi, odcinamy końcówki, kroimy na 3 cm kawałki. W osolonej wodzie najpierw gotujemy pocięte łodyżki, po 3 minutach wrzucamy główki. Po 10 minutach odcedzamy. Na patelni rozgrzewamy łyżkę oliwy z oliwek, dodajemy posiekaną szalotkę i czosnek. Przekładamy na patelnię szparagi i mieszamy ze śmietaną. Dodajemy ugotowany makaron. Jajko wbijamy do małej szklanki. Zagotowujemy osoloną wodę w rondelku z dodatkiem 2 łyżek octu. Mieszamy energicznie robiąc tzw wir. Wlewamy delikatnie jajko i zmniejszamy ogień. Po ok.3 minutach przekładamy delikatnie jajko na makaron. Posypujemy szczypiorkiem i/lub parmezanem. Podajemy z białym winem. Bon appétit:).

KOMENTARZE (0)

Zostaw pierwszy komentarz!

ZOSTAW KOMENTARZ