饾挮饾搰饾搹饾憭饾搮饾捑饾搱.
Dzi艣 obiecany przepis na tart臋 z truskawkami z kremem diplomate.
Klasyczny kruchy sp贸d: 270g m膮ki krupczatki, 180g mas艂a, 90g cukru, 2 偶贸艂tka odrobina zimnej wody je艣li potrzeba. Zagniatamy. Wylepiamy delikatnie wysmarowan膮 mas艂em i opr贸szon膮 bu艂k膮, przygotowan膮 foremk臋 i wstawiamy na 40 minut do lod贸wki. Pieczemy nak艂ute/obci膮偶one w 180 stopniach na z艂oty kolor.
Krem:
450 mleka zagotowujemy z ziarenkami z jednej laski wanilii.
Trzepaczk膮 ubijamy 4 偶贸艂tka z 80g cukru drobnego. Dodajemy 25 m膮ki ziemniaczanej i 25 m膮ki pszennej (mo偶na r贸wnie偶 doda膰 50g samej m膮ki ziemniaczanej lub 50g samej skrobii kukurydzianej). Mieszamy bardzo dok艂adnie.
Do masy dodajemy 2-3 艂y偶ki zagotowanego mleka, mieszamy energicznie. Nast臋pnie wlewamy powoli pozosta艂膮 cz臋艣膰 mleka do masy, nieustannie mieszaj膮c r贸zg膮; przek艂adamy z powrotem do garnka, mieszamy i podgrzewamy na 艣redniej mocy palnika, tak by masa zg臋stnia艂a. Po zagotowaniu jeszcze chwil臋 gotujemy ci膮gle mieszaj膮c. Nale偶y uwa偶a膰 by g臋stniej膮cy krem nie przypali艂 si臋. Krem ma mie膰 konsystencj臋 budyniu. Zestawiamy z ognia. Dodajemy 20g mas艂a, mieszamy do rozpuszczenia. Przykryt膮 mas臋 foli膮 spo偶ywcz膮 (folia ma dotyka膰 masy) wstawiamy na par臋 godzin do lod贸wki. Po wyj臋ciu mieszamy krem chwilk臋 trzepaczk膮. Mo偶emy na tym etapie wy艂o偶y膰 go na tart臋. B臋dzie to cr猫me p芒tissi猫re. Je艣li chcemy cr猫me diplomate dodajemy do kremu dobrze ubit膮 艣mietan臋. Ja ubi艂am dobrze sch艂odzone 180g 艣mietanki z 2 艂y偶kami cukru pudru. Zaczynamy 艂膮czenie kremu ze z ubit膮 艣mietan膮, od niewielkiej ilo艣ci bitej 艣mietany; nast臋pnie reszt臋 艣mietany delikatnie 艂膮czymy z kremem. Wylewamy krem na upieczony sp贸d. Ozdabiamy truskawkami. Przechowujemy w lod贸wce.
Przepis na blaszk臋 o 艣rednicy 27 cm.
KOMENTARZE (0)