Tarta z kwiatami cukinii

17 . 07 . 2023

Tarta z kwiatami cukinii. Moja nieprzywierająca blaszka ma średnicę 25 cm.

- arkusz świeżego ciasta francuskiego
- 3 jajka
- 300 g śmietany 18 %
- 1/2 świeżo startej gałki
- sól, pieprz
- 6 kwiatów cukinii
- 1,5 łyżki sera np comté, gruyère
- 250 g ricotty

Wylep blaszkę ciastem. I wstaw ją do lodówki. Wymieszaj jajka ze śmietaną, dopraw porządnie solą, pieprzem, gałką i serem. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni. Posmaruj ricottą spód (zrób to tuż przed włożeniem do piekarnika), ułóż kwiaty (oderwij pręciki i odetnij końce) , zalej masą. I upiecz. Tarta ma mieć złoty kolor na brzegach, a masa powinna być ścięta, lekko wybrzuszona. Po wyjęciu tarta będzie płaska. Podawaj z zieloną sałatą z winegretem w ciepły, letni wieczór…

KOMENTARZE (0)

Zostaw pierwszy komentarz!

ZOSTAW KOMENTARZ