Tarta z kremem migda艂owym i gruszkami

21 . 10 . 2021
饾挴饾挾饾搰饾搲饾憭 饾惖饾憸饾搳饾搰饾捁饾挾饾搧饾憸饾搳饾憭 czyli tarta z kremem migda艂owym i gruszkami. S艂odka, krucha i ma艣lana. Je艣li masz ochot臋 spr贸bowa膰, przepis mojej wersji zamieszczam poni偶ej. Autorem pierwotnej wersji tarty jest francuski cukiernik Nicolas Bourgoin, przepis pochodzi z II po艂owy XIX wieku. Ciasto: foremk臋 o 艣rednicy 26 cm smarujemy mas艂em i opr贸szamy bu艂k膮 tart膮. 60 g m膮ki krupczatki, 60 g m膮ki pszennej, 60 g m膮ki migda艂owej, 130 g mas艂a w kawa艂kach, 80 g drobnego cukru ,2 偶贸艂tka, 艂y偶eczka lodowatej wody zagniatamy, wylepiamy dno i brzegi foremki i wk艂adamy do lod贸wki na 45 minut. Podpiekamy w 180 stopniach przez 10 minut, nak艂ute lub obci膮偶one. W mi臋dzy czasie, przygotowujemy krem. 110 g mas艂a ubijamy mikserem. Dodajemy 110 g cukru, mieszamy. Nast臋pnie 110 g m膮ki migda艂owej i 2 jajka. Dok艂adnie 艂膮czymy wszystkie sk艂adniki kremu. Wylewamy na podpieczony sp贸d. Cztery gruszki obieramy i kroimy na po艂贸wki. Nast臋pnie p贸艂贸wki na cienkie plasterki nie kroj膮c do ko艅ca, by po艂贸wka mimo naci臋膰 pozosta艂a w ca艂o艣ci. Gruszki uk艂adamy na kremie, lekko dociskaj膮c. Pieczemy w 170 stopniach do czasu, a偶 krem b臋dzie sci臋ty. Pod koniec mo偶na nakry膰 tart臋 foli膮, je艣li g贸ra br膮zowieje, a wn臋trze potrzebuje jeszcze chwili w piekarniku. Ja posypa艂am ostudzon膮 tart臋 cukrem pudrem, mo偶na r贸wnie偶 u偶y膰 do tego celu p艂atk贸w migda艂owych. Dobrego weekendu, kt贸ry ju偶 si臋 powoli zbli偶a馃馃馃 

KOMENTARZE (0)

Zostaw pierwszy komentarz!

ZOSTAW KOMENTARZ