饾挴饾挾饾搰饾搲饾挾 饾搹 饾搥饾搰饾憭饾搨饾憭饾搨 饾搥饾憸饾搥饾憸饾搱饾憸饾搶饾搸饾搨.
Kokos, bia艂a wanilia, likier kokosowy, bia艂a czekolada, 艣mietana kokosowa to g艂贸wne sk艂adniki kremu. Na spodzie jest kruche ciasto. Ch臋tni na t臋 kokosow膮 rozkosz, znajd膮 przepis poni偶ej.
Przepis na blaszk臋 o 艣rednicy 28 cm.
Ciasto kruche: 300g m膮ki krupczatki szybko 艂膮czymy z 200g prawdziwego mas艂a, 2 偶贸艂tkami oraz ze 100g cukru drobnego. Blaszk臋 smarujemy mas艂em i posypujemy bu艂k膮 tart膮. Tak przygotowan膮 foremk臋 wylepiamy ciastem (sp贸d i brzegi), wstawiamy do lod贸wki na 40 minut lub d艂u偶ej. Ciasto nak艂ute w paru miejscach, pieczemy, w 180 stopniach, na z艂oty kolor. Ja piek艂am 25 minut. Upieczony sp贸d odstawiamy do przestudzenia.
Krem: 200 g g臋stej 艣mietany krem贸wki 36 % oraz 200 ml 艣mietany kokosowej z puszki, podgrzewamy w rondelku, zestawiamy z ognia i rozpuszczamy w 艣mietankach 100 g bia艂ej czekolady. Dok艂adnie wymieszan膮 mas臋, wstawiamy do lod贸wki i ch艂odzimy, najlepiej przez noc. Nast臋pnie, do masy, dodajemy 200 g sch艂odzonego mascarpone i ubijamy robotem. Po ubiciu, wsypujemy 4 艂y偶ki wi贸rk贸w kokosowych, dodajemy 艂y偶eczk臋 ekstraktu z bia艂ej wanilii oraz 2 艂y偶ki likieru kokosowego. Delikatnie mieszamy krem szpatu艂k膮. Wylewamy ca艂o艣膰 na upieczony sp贸d. Wyr贸wnujemy. Wsadzamy na par臋 godzin do lod贸wki. Na samym ko艅cu, ozdabiamy. Tart臋 przechowujemy w lod贸wce.
KOMENTARZE (0)