𝐿𝑒𝓉𝓃𝒾𝒶 𝓀𝑜𝓁𝒶𝒸𝒿𝒶…
Dziś u nas na kolację, wytrawna tarta. Parę dni temu odwiedziła nas Mama, z różnymi darami z ogródka i lasu. Wśród kurek, jagód, chrupiących zielonych ogórków, były też cukinie. Dlatego też, dzisiejsza propozycja to tarta z cukinią, a także kozim serem, orzechami, tymiankiem i miodem.
Przepis jest na małą foremkę, piekłam w obręczy cukierniczej o średnicy 20 cm.
Spód: 150g mąki, żółtko, 100g półsłonego masła zagniatamy, wylepiamy obręcz i wstawiamy do lodówki na minimum 30 minut.
W miseczce mieszamy 2 jajka zerówki, 2 łyżki śmietany 22 proc, sól, pieprz i 150 g twarogowego serka koziego. Dwie spore cukinie kroimy w cieniutkie plasterki, każdy plasterek kroimy wzdłuż na pół. Następnie, wyjmujemy schłodzony spód z lodówki, posypujemy go kilkoma posiekanymi orzechami włoskimi. Układamy plasterki cukinii. Zalewamy delikatnie masą. Pieczemy w 180 stopniach, tak by spód się zarumienił, a masa była ścięta. Posypujemy po wierzchu posiekanym, świeżym tymiankiem oraz polewamy delikatnie miodem. Miłego wieczoru!
KOMENTARZE (0)