Szarlotka z różą

25 . 02 . 2024

Szarlotka z konfiturą z róży, która została po tłustym czwartku🙂
Krucha, z dodatkiem mąki migdałowej. Delikatna. Na cienkim spodzie. Rozpływa się w ustach. A do tego jest 
prosta i szybka w wykonaniu. Doskonała na niedzielę.

Składniki na foremkę o średnicy 29 cm

Ciasto:
100 g mąki migdałowej
200 g mąki pszennej typ 480
3 żółtka
200 g masła
100 g cukru drobnego

maslo i bułka do oprószenia formy

Składniki na ciasto zagniatamy. Dzielimy ciasto na dwie części 2/3 i 1/3. Chowamy owinięte folią do lodówki na minimum godzinę. Ciasto ma mieć konsystencję plasteliny.

Jabłka:
1,5 kg jabłek
1 łyżka cukru brązowego
150 g konfitury z róży 

Jabłka obieramy i kroimy na mniejsze kawałki. Dodajemy cukier, ewentualnie na początku odrobinę wody i dusimy na małym ogniu, mieszając do momentu, aż zaczną się rozpadać. 

Piana z białek:
3 białka
2 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej
1,5 łyżki cukru drobnego

Białka ubijamy z cukrem robotem na bezę. Na koniec dodajemy mąkę ziemniaczaną, mieszamy już ręcznie. Białka ubijamy w momencie gdy wylepimy ciastem spód foremki.

Spód foremki wylepiamy małymi kawałkami ciasta. Ciasta nie trzeba wałkować. Wystarczy potem spód wyrównać małym wałeczkiem/ palcami w formie. Smarujemy konfiturą cały spód. Konfitura nie może być płynna. Następnie wykładamy na konfiturę jabłka. Wyrównujemy. W dalszej kolejności smarujemy pianę z białek. A na koniec ścieramy na tarce na grubych oczkach mniejszy kawałek dobrze schłodzonego ciasta. Wkładamy natychmiast do piekarnika.

Pieczemy w 175 stopniach ok 45 minut. Wierzch powinien być złoty. 

KOMENTARZE (0)

Zostaw pierwszy komentarz!

ZOSTAW KOMENTARZ