Szarlotka z migdałową kruszonką

01 . 10 . 2023

Polski jesienny klasyk. Szarlotka. 
Tym razem jest delikatna, kruchuteńka, z palonym masłem i migdałową kruszonką pachnącą wanilią i cynamonem. Aby ją przygotować potrzebujesz: (piekłam w blaszce o średnicy 28 cm)

Spód:
- 240 g mąki pszennej
- 50 g mąki migdałowej
- 180 g palonego masła
- 78 g cukru trzcinowego
- 12 g cukru z prawdziwą wanilią
- masło i bułka tarta do przygotowania foremki

- 750 g prażonych jabłek 

Masło podgrzewamy w rondelku. Kiedy się spieni, zacznie pachnie orzechowo oraz zobaczysz wytrącony brązowy osad - zestaw z palnika. I lekko przestudź. 
Połącz wszystkie składniki ręcznie. Nie potrzeba zagniatać ich w kulę. Wysyp na dno foremki I wylep dociskając do dna odpowiednio przygotowanej blaszki. Wstaw do lodówki na czas nagrzania piekarnika i przygotowania kruszonki.

- 100 g mąki migdałowej
- 30 g mąki zwykłej
- 50 g masła
- 50 g cukru trzcinowego
- szczypta wanilii
- szczypta cynamonu

W miseczce połącz rozcierając palcami wszystkie składniki na kruszonkę.

Na schłodzony spód wyłóż 750 g prażonych jabłek. Posyp kruszonką. Piecz ok 50 minut w temperaturze 175 stopni. 

WSKAZÓWKA: szarlotkę kroimy zawsze po ostudzeniu, mimo, że zazwyczaj trudno jest się powstrzymać🙂

KOMENTARZE (0)

Zostaw pierwszy komentarz!

ZOSTAW KOMENTARZ