Świąteczna babka z żurawiną, wanilią, pistacjami i lukrem

22 . 12 . 2020
Dzień dobry:), jakie ciasta planujecie upiec na Święta? Ja, w ramach rozgrzewki przed świątecznymi wypiekami, przygotowałam, wczoraj wieczorem, drożdżową babkę ze świeżą żurawiną, otartą skórką pomarańczową, wanilią, lukrem i pistacjami. Jakże było miło się dzisiaj obudzić, zapalić lampki na choince, przygotować dobrą kawę i zjeść kawałek ciasta pachnącego już Świętami . Przepis jest następujący: 500 g mąki, opakowanie drożdży suchych, szklankę mleka, 3 jajka, szczyptę soli, 12 g cukru z prawdziwą wanilią, łyżeczkę cukru pomarańczowego, 3/4 szklanki drobnego cukru do wypieków wyrobiłam hakiem. Następnie pod koniec wyrabiania dodałam partiami 125 g rozpuszczonego i przestudzonego masła. Odstawiłam przykryte ściereczką w ciepłe miejsce do podwojenia objętości. Następnie, ponownie, już ręcznie, chwilkę wyrobiłam i dodałam garść świeżej, pokrojonej żurawiny oraz otartą skórkę z dużej pomarańczy. Wymieszałam. Przełożyłam do blaszki ( u mnie średnica 26 cm, foremka jest dość wysoka) i pozostawiłam do ponownego wyrośnięcia na 40 minut. Piekłam ok. 50 minut w 190 stopniach. Po ostudzeniu wyjęłam na kratkę i obficie polukrowałam. Posypałam pokrojonymi niesolonymi pistacjami, skórką pomarańczową oraz suszoną żurawiną.

KOMENTARZE (0)

Zostaw pierwszy komentarz!

ZOSTAW KOMENTARZ