Sernik z solonym karmelem, białą czekoladą , orzechami i figami
29 . 09 . 2020
Dzień dobry🍁🍂. Dzisiaj dzielę się przepisem na bezglutenowy sernik z solonym karmelem, białą czekoladą oraz orzechami i figami. Podobno ma padać w tym tygodniu, więc takie dwa umilacze ze zdjęcia mogą być całkiem przydatne, aby przetrwać deszczowe chwile🐶🧁. 1 kg sera z wiaderka miksujemy z 4 łyżkami cukru pudru. Dodajemy 5 jajek, 200 ml śmietany 36 proc, rozpuszczoną tabliczkę białej czekolady. Mieszamy do połączenia się składników. 250 g ciasteczek bezglutenowych mielimy na pył i łączymy z 60 g rozpuszczonego masła. Wylepiamy dno foremki. Chłodzimy przez 15 minut w lodówce. Rozgrzewamy piekarnik do 160 stopni (bez termoobiegu). Masę wylewamy na ciasteczkowy spód. Wstawiamy na 20 minut do piekarnika, a potem zmniejszamy temperaturę do 100 stopni i pieczemy około 50-60 minut. Po wystygnięciu polewamy solonym karmelem (na mocno gorącą patelnię wsypujemy 3 łyżki cukru, nie mieszamy, czekamy, aż zbrązowieje lekko i zacznie się topić, dodajemy łyżkę kopiastą solonego masła i łyżkę śmietany 36 proc., mieszamy na mniejszym ogniu. Po lekkim przestygnięciu i zgęstnieniu karmelu polewamy nim sernik. Ozdabiamy przekrojonymi figami i orzechami włoskimi. Można wsadzić na parę godzin do lodówki przed podaniem.
KOMENTARZE (0)