Obiecany przepis na świąteczny sernik, blaszka o średnicy 24 cm (może być większa średnica, gdyż masy wychodzi sporo)
Spód
170 g zmielonych ciasteczek
65 g masła rozpuszczonego
Masa serowa
1 kg sera z wiaderka
200 g cukru pudru
5 jajek
200 g białych czekoladowych groszków
350 g śmietanki 36 % gęstej!
250 g mascarpone
2-3 szczypty wanilii
płaska łyżka mąki ziemniaczanej
Polewa
75 g cukru
40 g masła z solą
35 g masła zwykłego
łyżka śmietanki kremówki 36 % gęstej
Tortownicę wylepiamy papierem, spó i boki. Na spód wykładamy zmielone ciasteczka, mieszamy z roztopionym masłem. Dociskamy i chłodzimy w lodówce na czas przygotowania masy serowej.
Ser mieszamy w robocie z cukrem pudrem. Dodajemy jajka, mascarpone, śmietankę, wanilię. Na końcu rozpuszczoną i przestudzoną czekoladę i mąkę ziemniaczaną. Mieszamy do połączenia się składników tylko! Nagrzewamy piekarnik do 160 stopni. Pieczemy bez termoobiegu 30 minut, obniżamy temperaturę do 120 i pieczemy jeszcze do 1,5 godziny. Sernik jest wysoki. Jeśli pieczesz w blaszce o większej średnicy
wtedy czas pieczenia będzie troszkę krótszy. Po wyjęciu nie może być popękany ani z drugiej strony nie może zbytnio się poruszać. Polecam kontrolować stan upieczenia w swoim piekarniku.
Po wystudzeniu polewany solonym karmelem i ozdabiamy orzechami.
Dno rondelka pokrywamy równomiernie cukrem na średniej mocy palnika. Kiedy będzie się topił i zacznie brązowieć (nie mieszamy kryształków z roztopionym cukrem, poruszamy rondelkiem) dodajemy masło i śmietankę. Mieszamy całość na mniejszej mocy palnika - jeśli pojawi się jakaś grudka, mieszamy do momentu jej braku. Odstawiamy do wystygnięcia i lekkiego zgęstnienia. Wylewamy ma zimny! sernik. Wkładamy do lodówki na minimum 2-3 godz. Przed podaniem wyjmujemy z lodówki na 30 minut.
KOMENTARZE (1)