Sernik kajmakowo-dyniowy

31 . 10 . 2020
Zrobiłam wczoraj, późną porą, na weekend, taki oto jesienny sernik. Bezglutenowy. Kajmakowo- dyniowy. Na ciasteczkowo-orzechowym spodzie. Przepis jest następujący: ciasteczka (2 opakowania po 165 g) oraz 10 orzechów brazylijskich zmieliłam na pył, dodałam 50 g rozpuszczonego masła i wylepiłam masą spód dużej blaszki. 1 kg sera z wiaderka zmieszałam z 3 łyżkami cukru pudru, 5 dużymi jajkami, 200 g śmietany 36 % do deserów, puszką gotowego kajmaku 400 g oraz z 3/4 szklanki ostudzonego purée z dyni (1/8 dynii muscat de provence upiekłam w 180 stopniach i zblendowałam). Kolejność dodawania poszczególnych składników jest istotna, mieszamy do połączenia się składników. Tak przygowowaną masę wylałam na przygotowany wcześniej i schłodzony spód i upiekłam: przed pierwsze 20 minut w 160 stopniach, a następnie 45 minut w 100 stopniach. Schłodziłam w lodówce przez całą noc.

KOMENTARZE (0)

Zostaw pierwszy komentarz!

ZOSTAW KOMENTARZ