Sałatka z brokułem

06 . 09 . 2023

Do przygotowania takiej oto kolacji będzie potrzebny:


- ugotowany w osolonej wodzie brokuł o wadze ok 500 g

- 70 g sera z niebieską pleśnią (wybrałam kruchy i delikatny w smaku) pokrojonego w kostkę; można też użyć sera camembert 

- pół twardej sporej gruszki pokrojonej w kosteczkę

- 15 sztuk ciemnych winogron przekrojonych na pół

- 10 sztuk migdałów ze skórką pokrojonych na słupki i uprażonych

- odrobina miodu


Sos:

- 2,5 łyżki oliwy

- 2 łyżeczki octu winnego

- łyżeczka miodu


Brokuła (ważne by nie przegotować) dzielimy na małe cząstki i mieszamy w naczyniu z sosem. Odstawiamy na chwilę. W tym czasie kroimy resztę składników. 

Brokuła wykładamy na półmisek, dodajemy pozostałe składniki- ser, gruszkę, winogrona, migdały. Polewamy delikatnie miodem. Podajemy z ulubionym pieczywem.

KOMENTARZE (2)

Agata Leszczyńska
06.01.2024 13:26:31

Pychotka!

Zobacz odpowiedzi (0) / odpowiedz

Odpowiedz

Agata Leszczyńska
06.01.2024 13:26:42

Pychotka!

Zobacz odpowiedzi (1) / odpowiedz
Ida
07.01.2024 17:58:42

🙂 dziękuję!

Odpowiedz

ZOSTAW KOMENTARZ