Dziś jest taki dzień kiedy jakoś do kuchni mnie nie ciągnie🙃 Planuję jedynie wieczorem zrobić dobre ciasto z rabarbarem, który już tydzień dopomina się o moją uwagę. Byłyśmy chwilowo same w domu z dziewczynami, więc lekka sałata przed wyjściem na basen wydała mi się dobrym pomysłem. Chociaż jak się później okazało, starsza córka myślała, że to była tylko przystawka i czeka ją jakiś ciąg dalszy… Do przygotowania sałaty potrzebne będzie:
- 80 g roszponki
- 10 truskawek przekrojonych na pół
- 20 sztuk zielonej fasolki szparagowej
- 130 g serka koziego w formie roladki
- łyżka uprażonych na suchej patelni ziaren słonecznika
oraz miodowy winegret
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżka octu winnego
- 1,5 łyżeczki miodu
- 1/2 łyżeczki musztardy dijon
- odrobina soli i pieprzu
Aby przygotować sos należy dokładnie wymieszać wszystkie składniki. Fasolkę po odcięciu końców gotujemy w osolonej wodzie 4 minuty. A następnie przelewamy ją lodowatą wodą. Ma być lekko twarda i chrupka. Na talerzu rozkładamy umytą roszponkę. Dokładnie mieszamy z miodowym winegretem, zostawiając odrobinę sosu do skropienia wierzchu sałaty z resztą składników, tuż przed podaniem. Układamy pozostałe składniki, posypujemy ziarnami. Podajemy z chrupiącym i ciepłym pieczywem.
Dobrego weekendu🤍
KOMENTARZE (0)