Sałatą z figą i ricottą

01 . 09 . 2021
𝒥𝑒𝓈𝒾𝑒𝓃𝓃𝒾𝑒… Powoli zaczynam czuć jesienne klimaty. Oczywiście, zdecydowanie wolę polską złotą jesień ze słońcem, bez błota i niskich temperatur. I na taką jesień oraz babie lato, po cichu, liczę. W sprzedaży pojawiły się już warzywa i owoce charakterystyczne dla tej zbliżającej się pory roku. W moim warzywniaku są już dorodne i przepyszne figi. Nie mogłam sobie odmówić zakupienia paru sztuk i wykorzystania ich do przygotowania ekspresowej sałaty. Dzisiejszy dzień, dla rodziców dzieci szkolnych, często bywa stresujący i mocno obciążony czasowo- rozpoczęciem roku, zakupami brakujących gadżetów szkolnych, zgraniem zajęć dodatkowych z planem lekcji, który na pewno jeszcze parę razy ulegnie modyfikacji i wywróci wszystko do góry nogami. Dlatego myślę, że szybka sałata, w dniu dzisiejszym, będzie jak znalazł. Polecam. Na dużym talerzu rozłóż 3/4 porwanej i umytej niedużej sałaty lodowej. Przygotuj sos: 2 łyżki oliwy połącz 1/2 łyżki miodu i 1,5 łyżeczki octu balsamicznego. Polej i wymieszaj kawałki sałaty. Następnie wyłóż kawałki ricotty. Ja zużyłam ok.100g sera. Pokrój 4 figi na ósemki. Rozłóż na sałacie i posyp ciepłymi orzeszkami piniowymi. Serwuj z ulubionym pieczywem.

KOMENTARZE (0)

Zostaw pierwszy komentarz!

ZOSTAW KOMENTARZ