Ryż na mleku

19 . 09 . 2020
Na zakończenie tygodnia z przepisami kuchni greckiej nie mogłam sobie odmówić zrobienia czegoś słodkiego. Przygotowałam więc ryż na mleku z cynamonem oraz z figą i z dżemem malinowym. Można go skonsumować zarówno na śniadanie jak i na deser. Można na ciepło, a także na zimno. Ja osobiście, wolę wersję od razu po zrobieniu, lekko ciepłą, ze względu na konsystencję. A oto przepis: Gotujemy litr mleka z dwoma łyżkami cukru i 200 g ryżu, często mieszając. W między czasie ubijamy dwa żółtka z łyżką cukru. Kiedy ryż już zmięknie, zestawiamy z gazu, i do gorącej masy, dodajemy ubite żółtka ciągle mieszając. Następnie na malutkim gazie podgrzewamy chwileczkę, ciągle mieszając. Posypujemy cynamonem. Smacznego i dobrej soboty!

KOMENTARZE (0)

Zostaw pierwszy komentarz!

ZOSTAW KOMENTARZ