Quiche koronacyjny

03 . 05 . 2023

Taki quiche przygotuje królewska kuchnia na wielki lunch koronacyjny króla Karola III. Królewska para ogłosiła koronacyjne danie wraz z przepisem i filmikiem instruktażowym, tak by każdy Brytyjczyk mógł je sam przygotować i świętować to wyjątkowe wydarzenie. Dlaczego quiche- który mi akurat kojarzy się z kuchnią francuską tego nie wiem… Quiche jest z warzywami- to akurat mnie nie zaskakuje biorąc pod uwagę fakt, że przyszły król jest znany ze swojej miłości do ekologii, organicznie wyhodowanych warzyw, owoców etc. Podczas koronacji Królowej Elżbiety II serwowano kurczaka, zresztą podobno receptura była opracowana przez Rosemery Hume z Le Cordon Bleu. Czytałam, że nie wszyscy Brytyjczycy są zachwyceni wyborem dania…No cóż, mi ta propozycja akurat bardzo się podoba i smakuje również🙂

Składniki:

Ciasto - piekłam w rancie cukierniczym o średnicy 20 cm, można użyć foremki na tartę.

125 g mąki pszennej

szczypta soli

2 łyżki mleka

25 g masła zimnego

25 g smalcu (zastąpiłam masłem)

Mąkę, masło, sól zagniatamy, dodając mleko. Ciasto łatwo się zagniata, jest bardzo elastyczne.

Wkładamy ma 30 minut do lodówki.

Farsz:

180 g gotowanego szpinaku

60 g ugotowanego bobu

125 ml śmietany

175 ml mleka

100 g startego sera cheddar

sól

pieprz

łyżeczka posiekanego estargonu

2 jajka

Ciasto rozwałkowujemy, wylepiamy foremkę i ponownie wstawiamy do lodówki na 40 minut. Ubijamy mleko, jajka, śmietanę, zioła i przyprawy. Mieszankę wylewamy na podpieczony spód. Po wyjęciu z lodówki na spód kładziemy papier do pieczenia, obciążamy i pieczemy w 190 stopniach 15 minut. Następnie wykładamy szpinak, estargon, obrany bób, część sera, zalewamy masą. Posypujemy serem. Pieczemy w 160 stopniach ok 25 minut. Ma lekko się zarumienić na wierzchu. Jemy na ciepło z młodymi ziemniakami i sałatą lub na zimno. 

KOMENTARZE (0)

Zostaw pierwszy komentarz!

ZOSTAW KOMENTARZ