𝒫𝑜𝓁𝓈𝓀𝒾𝑒 𝓈𝓂𝒶𝓀𝒾.
Twaróg & wiśnie na przyjemne niedzielne śniadanie. Spróbujesz?
Do przygotowania placuszków potrzebujemy 300g śmietankowego i kremowego twarogu. Mieszamy go robotem z łyżką cukru pudru. Dodajemy dwie szczypty prawdziwej wanilii, trzy jajka oraz 3-4 kopiaste łyżki przesianej mąki. Łączymy wszystkie składniki dokładnie mieszając ręcznie rózgą. Smażymy na maśle klarowanym z dwóch stron na średniej mocy palnika. Ciasto wychodzi gęste, więc na patelnię lekko zrzucamy je z łyżki, starając się by placuszki nie były zbyt duże i grube. Podajemy z ciepłymi wiśniami, filiżanką mleka, kakao lub kawy.
Dwie garści wiśni wydrylowałam. Włożyłam do rondelka, zagotowałam mieszając, dodałam łyżkę brązowego cukru, dwie szczypty cynamonu oraz łyżeczkę mąki ziemniaczanej. Wymieszałam dokładnie.
Miłego rozpoczęcia niedzieli🤍
KOMENTARZE (0)