Placki z cukinii z kurkowym sosem

20 . 08 . 2023

Cukinia i kurki to smaki polskiego lata. Też tak uważasz? 

Aby przygotować to danie potrzebujesz:

-700 g cukinii i kabaczka (u mnie 2 cukinie, jeden kabaczek)
- 2 szalotki
- 250 g ziemniaków
- łyżka posiekanego koperku
- sól, pieprz
- 5-6 łyżek mąki pszennej
- olej do smażenia

- garść drobnych kurek
- 1/2 szalotki
- 1/4 ząbka czosnku
- posiekana łyżeczka koperku
- 2-3 łyżki śmietany 18 %
- masło klarowane
- sól, pieprz

Warzywa (ziemniaki, szalotki obieram, cukinie i kabaczka zostawiam ze skórką) ścieramy na tarce o średnich oczkach. Odstawiamy na 40 minut, by puściły sok. Odciskamy. Dodajemy mąkę. Doprawiamy konkretnie solą, pieprzem i koperkiem. Całość dokładnie mieszamy. 
Smażymy na rozgrzanym oleju z obudwu stron na złoty kolor. Placki powinny być cienkie, nakładamy na patelnię łyżką, spłaszczamy, olej nie może być za gorący, ani za zimny. 
Po usmażeniu odsączamy na ręczniku papierowym. Placki muszą chwilę odpocząć przed podaniem.

Na maśle klarowanym szklimy cebulkę, czosnek, dodajemy kurki. Chwilę dusimy. Wlewamy śmietanę. Chwilę gotujemy na dużym ogniu, by zredukować sos. Dodajemy koperek. Doprawiamy solą i pieprzem. Na placuszki wykładamy odrobinę sosu i 1-3 kurki.

KOMENTARZE (0)

Zostaw pierwszy komentarz!

ZOSTAW KOMENTARZ