𝐵𝑒𝓏𝑔𝓁𝓊𝓉𝑒𝓃𝑜𝓌𝑜.
Dziś, przepis na bezglutenowe śniadanie- waniliowe jaglane placki z twarogiem w towarzystwie duszonych śliwek węgierek z odrobiną cynamonu.
3 nieduże jajka roztrzep ręcznie. 300g kremowego twarogu śmietankowego, dwie szczypty prawdziwej wanilii lub więcej jeśli lubisz, rozetrzyj robotem z płaską łyżką cukru pudru. Dodaj jajka oraz trzy kopiaste łyżki mąki jaglanej. Wymieszaj. Usmaż na maśle klarowanym, małe i cienkie, na średnim ogniu. Ta wersja, jeśli chodzi o ciasto, wychodzi ciut rzadsza niż wersja z mąką pszenną. Można dodać trochę więcej mąki jaglanej, jeśli będą trudności ze smażeniem. Nabieraj ciasto małą łyżeczką i po wylaniu na patelnię, lekko dociśnij i spłaszcz. Przed podaniem placuszki muszą chwilę odpocząć. Więc spokojnie można usmażyć całość ciasta, a potem podawać. Ważny jest tu rodzaj użytego twarogu oraz mąka jaglana bez gorzkiego posmaku.
Śliwki włożyłam do garnuszka, podlałam delikatnie wodą, mieszałam, by się nie przypaliły; jak trochę zmiękły rozdrobniłam delikatnie widelcem, dodałam szczyptę cynamonu.
Zaparzyłam dobrą herbatę. I zaserwowałam. Pomyślałam sobie, że niektórzy mają chyba ze mną dobrze🙂. Słonecznej i smacznej soboty.
KOMENTARZE (0)