Pieczona feta z figami, orzechami piniowymi, tymiankiem oraz miodem. Z kawałkiem chrupiącej grzanki przepyszna!
Do przygotowania tej oto przekąski potrzebujesz:
- 200 g prawdziwej greckiej fety
- 6-8 świeżych, twardszych fig
- 1-2 łyżki ulubionego miodu- u mnie ten wakacyjny pachnący korsykańską makią
- 2-3 łyżeczki orzeszków piniowych
- gałązki świeżego tymianku
- odrobina świeżo zmielonego pieprzu
- oliwa z oliwek
Rozgrzej piekarnik do 180 stopni. Naczynie posmaruj oliwą. Na środku wyłóż fetę. Obłóż ćwiartkami fig. Polej miodem. Posyp orzeszkami, tymiankiem, pieprzem. Po 20-25 minutach wyjmij i podawaj z chrupiącą grzanką.
KOMENTARZE (0)