Pieczona feta z figami

17 . 09 . 2023

Pieczona feta z figami, orzechami piniowymi, tymiankiem oraz miodem. Z kawałkiem chrupiącej grzanki przepyszna!


Do przygotowania tej oto przekąski potrzebujesz:


- 200 g prawdziwej greckiej fety

- 6-8 świeżych, twardszych fig

- 1-2 łyżki ulubionego miodu- u mnie ten wakacyjny pachnący korsykańską makią

- 2-3 łyżeczki orzeszków piniowych

- gałązki świeżego tymianku

- odrobina świeżo zmielonego pieprzu

- oliwa z oliwek


Rozgrzej piekarnik do 180 stopni. Naczynie posmaruj oliwą. Na środku wyłóż fetę. Obłóż ćwiartkami fig. Polej miodem. Posyp orzeszkami, tymiankiem, pieprzem. Po 20-25 minutach wyjmij i podawaj z chrupiącą grzanką. 

KOMENTARZE (0)

Zostaw pierwszy komentarz!

ZOSTAW KOMENTARZ