Pad thai z tofu

19 . 02 . 2024

Kuchnia tajska to idealna propozycja na walentykowy wieczór💕

Przepis na ma moją wersję pad thaia z tofu poniżej: Tofu można zastąpić krewetkami lub kawałkami kurczaka.

Przepis ma dwie porcje- ale nie dla mocno wygłodniałych.

100 g makaronu ryżowego
60 g tofu, u mnie było wędzone
2 łyżki oleju arachidowego
1 spore jajko
3 łyżki kiełków fasoli mung

Świeża Kolendra
Szczypiorek z dymki
2 łyżki uprażonych i rozdrobnionych orzechów arachidowych
Limonka
Płatki chilii

Sos: albo gotowy- korzystam też z takich czasami
albo własnej roboty

4 łyżki sosu rybnego
3/4 łyżki soku z limonki
3/4 łyżki octu ryżowego
Łyżeczka pasty sriracha
2 łyżki cukru trzcinowego
2 łyżki wody
Łyżka sosu sojowego
Łyżka pasty z tamaryndowca 

Składniki sosu dokładnie mieszamy ze sobą. 
Makaron moczymy w wodzie ciut krócej niż wskazuje opakowanie. Odcedzamy i przelewamy wodą. Uważamy by nie był za miękki- potem go jeszcze podsmażamy i może zrobić się papka. Zaznałam tej przyjemności - nic dobrego😂
Na oleju podsmażamy chwilę pokrojone w kostkę tofu; dodajemy makaron, a następnie wbijamy jajko odsuwając makaron i tofu na bok. Jak jajko zacznie się ścinać mieszamy razem z makaronem. Chwilę smażymy ciągle mieszając. Dodajemy sos (ja dodaję partiami i próbuję; jeśli używamy gotowego sosu wystarczą 2-3 łyżki plus łyżka sosu rybnego) oraz pędy fasolki. Posypujemy posiekaną kolendrą, szczypiorkiem. Podajemy natychmiast. Obok kładziemy posiekane orzeszki, kawałki limonki oraz można dodatkowo płatki chili.

KOMENTARZE (0)

Zostaw pierwszy komentarz!

ZOSTAW KOMENTARZ