Pączki z różą i lukrem

19 . 02 . 2024


Z podanych ilości wychodzi ok 35 sztuk pączków

1 kg mąki
10 dag drożdży
2 cukry duże z prawdziwą wanilią razem 24 g
100 g masła plus łyżka masła
250 ml mleka (można dodać ciut więcej-patrz opis wykonania)
6 łyżek spirytusu. Ja zastąpiłam rumem o waniliowym aromacie
10 żółtek
85 g cukru 
125 g śmietany 36 %
Olej do smażenia 1 l
Cukier puder 200 g do lukru plus woda/sok z cytryny wg preferencji
Skórka pomarańczowa bądź suszone pączki róż do posypania
350 g konfitury z róży
Szczypta soli

Składniki mają być w temperaturze pokojowej.

Roczyn: (wchodzi w skład powyższych ilości) 
Łyżka cukru, 2 łyżki mąki , drożdże i trochę lekko ciepłego mleka mieszamy i ostawiamy do ruszenia. Powinien mieć konsystencję gęstej śmietany

Masło ubijamy napuch, dodajemy żółtka, cukry. Ubijamy do połączenia m. Następnie dodajemy śmietanę, szczyptę soli, rum, mąkę z rozczynem oraz mleko. Ja dodałam dodatkowo 2-4 łyżki mleka by ciasto nie było bardzo zbite. Wyrabiamy hakiem ok 10 minut. Odstawiamy przykryte ściereczką do wyrosnięcia i podwojenia objętości. Oprószamy delikatnie mąką blat. Wyjmujemy na blat, chwilkę wyrabiamy ręcznie. Odkrawamy placuszek ok 50 g, kładziemy na nim łyżeczkę konfitury. Zlepiamy dokładnie i odkładamy do ponownego wyrośnięcia ok 50 minut . Konfitura powinna być gęsta tak by podczas sklejania nie wypływała. . 
Olej rozgrzewamy do 180 stopni. Smażymy używamyjąc termometru cukierniczego i pilnując temperatury cały czas. Odkładamy na kratkę. Lukrujemy jeszcze lekko ciepłe i od razu posypujemy skórką lub ozdabiamy suszonymi pączkami róż. 

Smacznego!

Przepis dostałam od mamy. A mama od Pani Bogusi.

KOMENTARZE (0)

Zostaw pierwszy komentarz!

ZOSTAW KOMENTARZ