Omlet cesarski

26 . 02 . 2023
Co na pierwsze śniadanie po powrocie z nart? Oczywiście, że kaischerschmarrn z musem jabłkowym w towarzystwie jagatee. Też tak macie, że zaraz po powrocie macie ochotę na powtórzenie wyjazdowych smaków? Dla mnie to takie przedłużenie wyjazdu… Przepis poniżej: 4 żółtka 4 białka szczypta soli 170 g mąki 170 g mleka 2 łyżeczki roztopionego masła odrobinę otartej skórki z cytryny łyżeczka ekstraktu z wanilii 2 łyżeczki cukru pudru cukier puder do oprószenia gotowego omletu mus jabłkowy lub konfitura śliwkowa 2 łyżeczki rodzynek uprzednio namoczonych przez chwilę w gorącej wodzie, a następnie po odsączeniu w rumie waniliowym masło klarowane do smażenia Białka ubiłam ze szczyptą soli. Żółtka wymieszałam ręcznie z pozostałymi składnikami- mlekiem, przesianą mąką, wanilią, cukrem pudrem, otartą skórką z cytryny i rodzynkami. Następnie wmieszałam delikatnie ubite białka. Masę wylałam na rozgrzaną patelnię. Kiedy spód się ściął, drewnianą łyżką rozrywałam omlet na mniejsze kawałki. Jeszcze chwilę smażyłam z obu stron. Oprószyłam cukrem pudrem, podałam z musem jabłkowym. Jagatee udało nam się kupić gotową. Wystraczy dodać ją do wrzątku w proporcji 1/4 do 3/4. Pysznej niedzieli🤍 

KOMENTARZE (0)

Zostaw pierwszy komentarz!

ZOSTAW KOMENTARZ