Naleśniki dyniowe

03 . 10 . 2021
𝒟𝓎𝓃𝒾𝑜𝓌𝑒 naleśniki to moja propozycja na niedzielne śniadanie. A do tego banany, syrop klonowy i orzechy. I dobra herbata. Plus brak porannego pośpiechu, który zazwyczaj towarzyszy porankom w tygodniu. 200 ml mleka, 200 ml wody wody, 2 jajka, szczypta soli, łyżka rozpuszczonego masła, 170 g purée z dyni piżmowej, 5 łyżek mąki jaglanej oraz 4 łyżki mąki pszennej- mieszamy mikserem. Odstawiamy ciasto na chwilę. Rozgrzewamy patelnię, smarując ją dokładnie masłem klarowanym. Najlepiej użyć do tego pędzelka. Wylewamy ciasto na patelnię, ale brzegi patelni pozostają wolne. Przewracamy delikatnie podważając , gdy strona na której się smaży naleśnik będzie dobrze przypieczona i gotowa do przewrócenia. Te naleśniki smaży się trudniej, są bardziej podatne na przerwanie niż klasyczne, wymaga to trochę cierpliwości i skupienia🙂. Wychodzą cienkie, pyszne, o żółtej, jesiennej barwie. Dodatki według uznania, ja zaszalałam z bananami, syropem klonowym i orzechami. Przyjemnej niedzieli! 

KOMENTARZE (0)

Zostaw pierwszy komentarz!

ZOSTAW KOMENTARZ