Mazurek z marcepanem, białą czekoladą i konfiturą z róży na kruchutkim spodzie.
Przepis na blaszkę o wymiarach 36 na 10 cm.
Spód:
120 g masła
60 g cukru
120 g mąki pszennej
30 g mąki krupczatki
30 g mąki migdałowej
żółtko
masło i bułka do przygotowania foremki
Składniki zagniatamy/wyrabiamy robotem w kulę. Wkładamy owinięta folią w formie placka do lodówki na ok 30 minut. Blaszkę smarujemy masłem i oprószamy bułką. Ciasto wałkujemy i wylepiamy spód i boki. Można wylepić bez wałkowania. Nakłuwamy widelcem w paru miejscach. Pieczemy w 180 stopniach około 15–18 minut na złoty kolor.
Nadzienie mazurka:
200 g konfitury z róży
350 g śmietanki do deserów GĘSTEJ 36 %
100 g groszków z białej czekolady
100 g marcepanu
Ostudzony spód smarujemy konfiturą. Należy wcześniej odlać sok jeśki taki występuje. Na konfiturę ścieramy na tarce na grubych oczkach schłodzony marcepan.
Kremówkę podgrzewamy nie doprowadzając do zagotowania i rozpuszczamy w niej poza palnikiem białą czekoladę. Marcepan lekko dociskamy i wylewamy delikatnie masę czekoladowo- śmiwtanową. Wkładamy do lodówki na godzinę. Kiedy lekko stężeje dekorujemy.
Dekoracja:
migadały
różowe groszki
kruche króliczki
Z resztki ciasta, które zostało po wylepieniu foremki, wycięłam za pomocą wykrawaczki kształy królika. Upiekłam je w tempeaturze 170 stopni na złoty kolor. Poukładałam na wierzchu mazurka. Wstawiłam ponownie do lodówki do zastygnięcia. Mazurka przechowujemy w lodówce.
KOMENTARZE (0)