Makaron ze szparagami i sosem truflowym

13 . 05 . 2023

Dzień dobry🤍

Dziś inspiracja na weekendowy posiłek… Prosta Szybka Wykwintna Pyszna Polecam😋

Makaron z białymi szparagami, sosem śmietanowo-truflowym i odrobiną tymianku. Do jego przygotowania potrzebujesz:

250 g makaronu tagliatelle

100 ml śmietany

30 proc

2 łyżeczki pasty z mielonych czarnych trufli

10 łyżek bulionu z obierek i końcówek szparagów

świeży tymianek

pęczek białych szparagów

Szparagi obieramy dokładnie, odcinamy końcówki. Łodyżki kroimy na mniejsze kawałki, główki zostawiamy. Część obierków oraz odciętych końcówek zalewamy szklanką wody, solimy i gotujemy ok 30 minut bulion. W drugim garnku gotujemy w osolonej wodzie na chrupko najpierw kawałki łodyżek, a następnie dodajemy główki. Śmietanę wraz z 10 łyżkami ugotowanego bulionu doprowadzamy do zagotowania, a następnie gotując i stale mieszając redukujemy sos. Dodajemy pastę z trufli, kawałki szparagów. Mieszamy dokładnie z odcedzonym makaronem. Posypujemy tymiankiem. I natychmiast konsumujemy😋 Kto lubi takie smaki? A Kto miałby ochotę spróbować? 

KOMENTARZE (0)

Zostaw pierwszy komentarz!

ZOSTAW KOMENTARZ