Dzień dobry🤍🕊 Przyjemnej majówki dla Was🤍 My postanowiliśmy podczas długiego weekendu nadrobić świąteczne zaległości z rodziną. Będziemy kibicować naszemu biegaczowi w Biegu Konstytucji 3 Maja. Może uda się też spotkanie z kulturą🙂 Tymczasem dziś moja propozycja na kolejny prosty i szybki obiad. Jak szybkie danie to musi oczywiście pojawić się makaron. Przygotowuję ten przepis co najmniej od 10 lat i nigdy nie zawodzi. Pomysł znalazłam w książce „Makarony, wielka księga kucharska” Makaron z sosem z sera pleśniowego z brokułem.
Składniki:
300 g makaronu średniej wielkości świeży brokuł
180 g śmietany 22 proc
200 g sera z niebieską pleśnią np saint agur
szalotka
łyżka oliwy
świeżo starta gałka muszkatołowa
sól, pieprz do smaku
2-3 łyżeczki prażonych płatków migdałowych
Wstawiam osoloną wodę. I gotuję w niej makaron. Brokuła myję, rozdzielam na różyczki i gotuję na niewielkim ogniu 5 minut w osolonej i wrzącej wodzie. Odcedzam. Rozgrzewam patelnię. Na oliwie smażę pokrojoną szalotkę. Wkładam ser pleśniowy. Po rozpuszczeniu mieszam ze śmietaną. Dodaję brokuła. Ścieram gałkę, doprawiam solą i pieprzem. Wkładam na patelnię świeżo odcedzony makaron. Łączę wszystkie składniki ze sobą. Posypuję prażonymi płatkami migdałowymi. WSKAZÓWKA: jeśli wkładasz do sosu makaron od razu po ugotowaniu, nie przelewaj go zimną wodą. Połącz z sosem od razu. Sos oblepi ładnie makaron. Smacznego🤍
KOMENTARZE (0)