Makaron z kurkami, cukinią, bobem i koperkiem

18 . 07 . 2023

Letnie obiado-kolacje rządzą się swoimi prawami. Są lekkie, nie wymagąją długiego stania w kuchni, wykorzystują bogactwo produktów sezonowych. Konsumowane na zewnątrz lub przy szeroko otwartym oknie z bliską osobą, przy starannie nakrytym stole mogą sprawić wiele radości… Makaron z chrupiącą cukinią, kurkami z szalotką i czosnkiem, bobem oraz aromatycznym koperkiem jest właśnie takim przykładem. Aby go przygotować potrzebujesz:

250 g ulubionego makaronu; można go zastąpić makaronem razowym, kaszą pęczak lub kuskusem perłowym

10 małych cukinii

200 g kurek

3 szalotki

2 ząbki czosnku

masło klarowane/oliwa

20 sztuk bobu obranego i ugotowanego w osolonej wodzie

sól morska

świeżo zmielony pieprz

2-3 łyżki wody, w której gotowaliśmy makaron

koperek

Na maśle klarowanym szklimy pokrojone drobno cebulki i czosnek; wrzucamy umyte i pokrojone kurki. Smażymy do momentu, aż delikatnie zmiękną. Dodajemy pokrojoną cukinię w plasterki, smażymy też chwilkę, aby lekko zmiękła. Wsypujemy bób. Solimy, pieprzymy. Posypujemy posiekanym koperkiem. Całość mieszamy z ugotowanym makaronem, dodajemy 2-3 łyżki wody, w której gotował się makaron. Podajemy natychmiast🙂 A na deser wcale nie potrzeba ciasta; mięsiste czereśnie, słodkie, soczyste truskawki i jeżyny w zupełności wystarczą…smacznego!

KOMENTARZE (0)

Zostaw pierwszy komentarz!

ZOSTAW KOMENTARZ