Letnie obiado-kolacje rządzą się swoimi prawami. Są lekkie, nie wymagąją długiego stania w kuchni, wykorzystują bogactwo produktów sezonowych. Konsumowane na zewnątrz lub przy szeroko otwartym oknie z bliską osobą, przy starannie nakrytym stole mogą sprawić wiele radości… Makaron z chrupiącą cukinią, kurkami z szalotką i czosnkiem, bobem oraz aromatycznym koperkiem jest właśnie takim przykładem. Aby go przygotować potrzebujesz:
250 g ulubionego makaronu; można go zastąpić makaronem razowym, kaszą pęczak lub kuskusem perłowym
10 małych cukinii
200 g kurek
3 szalotki
2 ząbki czosnku
masło klarowane/oliwa
20 sztuk bobu obranego i ugotowanego w osolonej wodzie
sól morska
świeżo zmielony pieprz
2-3 łyżki wody, w której gotowaliśmy makaron
koperek
Na maśle klarowanym szklimy pokrojone drobno cebulki i czosnek; wrzucamy umyte i pokrojone kurki. Smażymy do momentu, aż delikatnie zmiękną. Dodajemy pokrojoną cukinię w plasterki, smażymy też chwilkę, aby lekko zmiękła. Wsypujemy bób. Solimy, pieprzymy. Posypujemy posiekanym koperkiem. Całość mieszamy z ugotowanym makaronem, dodajemy 2-3 łyżki wody, w której gotował się makaron. Podajemy natychmiast🙂 A na deser wcale nie potrzeba ciasta; mięsiste czereśnie, słodkie, soczyste truskawki i jeżyny w zupełności wystarczą…smacznego!
KOMENTARZE (0)