Makaron z dynią i kurkami

26 . 10 . 2023

Jesienny, prosty do wykonania makaron z dyniowym sosem i kurkami. Aby go przygotować potrzebujesz:

- 400 g makaronu
- 200 g puree z dyni prowansalskiej
- gałka muszkatołowa
- 1/4 ząbka czosnku
- łyżka posiekanej natki
- sól, odrobina pieprzu
- 1-2 łyżki śmietany 12 %

- szalotka
- ząbek czosnku
- 150 g drobnych kurek

Zeszklij pokrojoną szalotkę oraz ząbek czosnku. Dodaj kurki, posól. Duś do miękkości kurek. 

Do puree z dyni dodaj śmietanę, przeciśnięty kawałek czosnku, świeżo startą gałkę do smaku, sól. Wymieszaj. 
Ugotowany makaron wymieszaj z dyniowym sosem oraz kurkami. Posyp świeżą natką. Smacznego🤎

Aby przygotować puree z dyni wystarczy ją pokroić na mniejsze kawałki, posmarować oliwą z oliwek, a następnie upiec do miękkości w 180 stopniach. W kolejnym etapie zblendować na puree.

KOMENTARZE (0)

Zostaw pierwszy komentarz!

ZOSTAW KOMENTARZ