Kwiaty cukinii w cieście naleśnikowym

08 . 07 . 2023

Letnia, smaczna przekąska. Łatwa w przygotowaniu. Wcale nie taka popularna na naszych stołach. Zaskocz swoją rodzinę, przyjaciół lub gości i przygotuj kwiaty cukinii faszerowane serkiem śmietankowo-kozim, w cieście naleśnikowym. 

Przepis na 12 sztuk. 

- 12 sztuk kwiatów cukinii
- 130 g serka kanapkowego śmietankowego i świeżego koziego (proporcje wg uznania, u mnie pół na pół)
- sól, pieprz
- 1/3 małego, startego ząbka czosnku 

Ciasto:

- jedno małe jajko
- 100 g mleka
- sól, pieprz
- 5-6 łyżek mąki

Olej lub oliwa do smażenia
Sól morska

Odetnij końcówki małych cukinek i delikatnie usuń z kwiatów pręciki. Serek śmietankowy i kozi wymieszaj ze sobą. Dopraw przyprawami i czosnkiem. Przełóż do rękawa. Delikatnie rozchyl kwiat, wyciśnij farsz, zawiń górną część kwiata. 
Zawinięte kwiaty maczaj w gęstym cieście obracając kwiat 2-3 razy. Mleko, jajko, szczyptę soli i pieprzu wymieszaj z mąką. Ciasto ma mieć konsystencję gęstej śmietany.
Oliwę lub olej dobrze rozgrzej. Smaż kwiaty na złoty kolor z każdej strony. Odsącz na ręczniku. Oprósz delikatnie kryształkami soli morskiej.

Smacznego🤍

KOMENTARZE (0)

Zostaw pierwszy komentarz!

ZOSTAW KOMENTARZ