Kruche tartaletki z kremem waniliowym i truskawkami
25 . 06 . 2020
W sam raz na ponury i deszczowy dzień. Mają w sobie terapeutyczną moc:). Kruche tartaletki z waniliowym crèmem pâtissière, truskawkami i otartą skórką z cytryny. Spód: 210 g mąki, 140 g masła, 70 g drobnego cukru, żółtko. Składniki na ciasto szybko zagniatamy, wylepiamy foremki i wstawiamy do lodówki. Krem: 450 ml mleka, 5 żółtek, 100 g cukru, 40 g mąki ziemniaczanej, 3 szczypty wanilii. Żółka z cukrem i wanilią mieszamy rózgą. Dodajemy mąkę ziemniaczaną. Całość dokładnie łączymy. Zagotowujemy mleko. Wlewamy powoli mleko do naszej masy. Przelewamy całość do rondelka i na małym ogniu, stale i dokładnie mieszamy do zagotowania. Wylewamy na złote, upieczone w temperaturze 180 stopni spody.
Studzimy, dekorujemy truskawkami i otartą skórką z cytryny. Konsumujemy.
KOMENTARZE (0)