Dzie艅 dobry馃
W ramach inspiracji na niedzielne 艣niadanie zostawiam m贸j dzisiejszy pomys艂 - kasztanowe nale艣niki z domowym kremem ze 艣wie偶ych daktyli, z orzechami pekan oraz z ulubionymi owocami.
Tam, gdzie mog臋, pr贸buj臋 zast臋powa膰 chocia偶 cz臋艣ciowo, m膮k臋 pszenn膮 innymi rodzajami m膮ki. By艂 czas, kiedy moja c贸reczka by艂a na diecie bezglutenowej. Sytuacja zdrowotna Neli, na szcz臋艣cie, si臋 poprawi艂a. Jednak, ja nadal pr贸buj臋 zaprzyja藕ni膰 si臋 z innymi rodzajami m膮k. Nie wszyscy domownicy s膮 zawsze z tego zadowoleni, ale zauwa偶y艂am, 偶e lepiej si臋 do takich rzeczy oficjalnie nie przyznawa膰. Wtedy jest szansa, 偶e im b臋dzie smakowa艂o. Najgorzej jest si臋 przyzna膰 z g贸ry- wtedy szanse od razu mocno spadaj膮馃檭
Ciasto na nale艣niki przygotowuj臋 tradycyjnie, zast臋puj臋 po艂ow臋 m膮ki pszennej- m膮k膮 kasztanow膮.
Ciasto powinno mie膰 tak膮 sam膮 konsystencj臋 jak ciasto na nale艣niki klasyczne. Sma偶臋 na ma艣le klarowanym. Moje kasztanowe wychodz膮 bardziej chrupi膮ce w por贸wnaniu, do tych zwyczajnych.
Krem z daktyli do zblendowane 艣wie偶e daktyle, z dodatkiem wody. Daktyle nale偶y wypestkowa膰, nast臋pnie zblendowa膰 (niezb臋dny silny blender) dodaj膮c powoli ma艂e ilo艣ci przegotowanej wody - tak by uzyska膰 konsystencj臋 kremu. Nale艣nika posmarowanego kremem, posypuj臋 posiekanymi orzechami pekan oraz dodaj臋 ulubione owoce.
Zosta艂o mi jeszcze troch臋 m膮ki kasztanowej oraz kremu daktylowego, w lod贸wce czeka od jakiego艣 czasu wiaderko bia艂ego twarogu do wykorzystania- b臋d臋 dzi艣 pr贸bowa膰 co艣 z powy偶szych sk艂adnik贸w wyczarowa膰 do popo艂udniowej kawy. Jak si臋 uda, podziel臋 si臋 w nadchodz膮cym tygodniu przepisem. Tymczasem 偶ycz臋 przyjemnej niedzieli. Pozdrawiam ciep艂o tych Nowych
i Tych Starych, co tu mnie odwiedzaj膮馃
KOMENTARZE (0)