Bo po świętach trzeba trochę zawsze odpocząć na wielu płaszczyznach😉
Od pewnego czasu wyznaję zasadę, że wszystko jest dla ludzi, a jeśli są np święta podczas których zjem więcej niż zwykle, to potem, wracając do przedświątecznych nawyków żywieniowych, trochę bardziej się pilnuję. Jaka narodowość tego mnie nauczyła? Na to pytanie z łatwością odpowiedzą Ci co są tu już dłużej i uważnie czytają🙂
Jeśli masz ochotę na coś lekkiego, warzywnego i wytrawnego po jajkach, jarzynowych z majonezem, mazurkach, babach i sernikach to ten przepis jest dla właśnie dla Ciebie.
Aby przygotować prażoną kaszę jaglaną z warzywami potrzebujesz: (porcja dla 3-4 osób)
- 160 g prażonej kaszy jaglanej
- duża szalotka
- 2 małe ząbki czosnku
- jedna żółta papryka
- 1/3 papryki pomarańczowej
- jedna cukinia
- puszkę (400g) pokrojonych pomidorów bez skórki
- sól
- pieprz
- 1/2 małego pęczka koperku
- odrobinę fety i tymianku do dekoracji
- oliwa z oliwek
Kaszę gotujemy na sypko w osolonej wodzie zgodnie z informacją na opakowaniu. Na oliwie podsmażamy posiekaną szalotkę i czosnek. Dodajemy paprykę, kiedy lekko zmięknie wsypujemy drobno pokrojoną cukinię. Chwilę dusimy. Kiedy wszystkie warzywa zmiękną dodajemy pomidory, posiekany koperek i mieszamy z ugotowaną kaszą. Posypujemy delikatnie pokruszoną fetą, ozdabiamy listkami tymianku przed podaniem.
KOMENTARZE (0)