Kasza jaglana z warzywami

13 . 04 . 2023
Bo po świętach trzeba trochę zawsze odpocząć na wielu płaszczyznach😉 Od pewnego czasu wyznaję zasadę, że wszystko jest dla ludzi, a jeśli są np święta podczas których zjem więcej niż zwykle, to potem, wracając do przedświątecznych nawyków żywieniowych, trochę bardziej się pilnuję. Jaka narodowość tego mnie nauczyła? Na to pytanie z łatwością odpowiedzą Ci co są tu już dłużej i uważnie czytają🙂 Jeśli masz ochotę na coś lekkiego, warzywnego i wytrawnego po jajkach, jarzynowych z majonezem, mazurkach, babach i sernikach to ten przepis jest dla właśnie dla Ciebie. Aby przygotować prażoną kaszę jaglaną z warzywami potrzebujesz: (porcja dla 3-4 osób) - 160 g prażonej kaszy jaglanej - duża szalotka - 2 małe ząbki czosnku - jedna żółta papryka - 1/3 papryki pomarańczowej - jedna cukinia - puszkę (400g) pokrojonych pomidorów bez skórki - sól - pieprz - 1/2 małego pęczka koperku - odrobinę fety i tymianku do dekoracji - oliwa z oliwek Kaszę gotujemy na sypko w osolonej wodzie zgodnie z informacją na opakowaniu. Na oliwie podsmażamy posiekaną szalotkę i czosnek. Dodajemy paprykę, kiedy lekko zmięknie wsypujemy drobno pokrojoną cukinię. Chwilę dusimy. Kiedy wszystkie warzywa zmiękną dodajemy pomidory, posiekany koperek i mieszamy z ugotowaną kaszą. Posypujemy delikatnie pokruszoną fetą, ozdabiamy listkami tymianku przed podaniem. 

KOMENTARZE (0)

Zostaw pierwszy komentarz!

ZOSTAW KOMENTARZ