Jajka po turecku

29 . 10 . 2022

Październik rozpieszcza pogodą, a ja rozpieszczam Go♥️ Jajka po turecku dla Niego na weekendowe śniadanie. Do ich przygotowania użyłam:

- 250 g gęstego jogurtu

- 1/2 ząbka czosnku

- łyżeczkę soku z cytryny

- sól, pieprz

- łyżkę masła

- przyprawę chili

- odrobinę koperku

- łyżkę octu

- 2-3 jajka

- grzanki


Jogurt wymieszałam z przeciśniętym czosnkiem, sokiem z cytryny, solą i pieprzem. Odstawiłam na bok w miseczce. W rondelku zagotowałam wodę z łyżką octu, robiąc pod koniec wir. Ze szklanki ostrożnie wlałam wybite jajko zmniejszając ogień. Po ok 2 minutach jajko wyjęłam ostrożnie łyżką cedzakową. Czynność powtórzyłam z kolejnym jajkiem. Jajka położyłam na jogurcie. Posypałam koperkiem, dwoma szczyptami chilii oraz polałam palonym masłem. Masło wcześniej podgrzewałam w rondelku do momentu wytrącenia się brązowych drobinek i orzechowego aromatu. Do masła dodałam dużą szczyptę chili. Podałam z grzankami. Smacznego i dobrego weekendu🤍

KOMENTARZE (0)

Zostaw pierwszy komentarz!

ZOSTAW KOMENTARZ