Dzień dobry🤍🕊
I znów pada, ale przynajmniej wszystko zieleni się i pięknie kwitnie wokół… Przybywam dziś z druga propozycją szybkiego obiadu.
Wieczorem świeżego łososia ok 700g (szukam certyfikowanych hodowli ekologicznych lub łososia dzikiego) kroję na porcje, solę, delikatnie nacieram czosnkiem i skrapiam cytryną. Następnego dnia kawałki ryby grilluję na patelni. Podaję z cytrynowo-pietruszkową kaszą bulgur oraz z purée z zielonego groszku. 250 g kaszy bulgur gotuję w osolonej wodzie zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Po odcedzeniu dodaję odrobinę masła, duuużo posiekanej pietruszki, odrobinę skórki i soku z cytryny i dokładnie mieszam. 180 g zielonego groszku smażę na maśle na patelni ciągle mieszając, aby trochę zmiękł. Następnie blenduję dodając partiami wodę, na koniec odrobinę śmietanki 22 % do uzyskania odpowiedniej konsystencji. Doprawiam solą i delikatnie pieprzem. Smacznego.
Dobrego dnia🤍
KOMENTARZE (0)