Drożdżowki

04 . 05 . 2020
Na dzień dobry, do porannej kawy: drożdżówka z owocami i kruszonką czy tylko z kruszonką? Składniki: 500 g mąki, 2 jajka, 15 g świeżych drożdży, 3/4 szklanki mleka, 60 g cukru, 60 g rozpuszczonego masła, szczypta soli. Na wierzch: świeże owoce i lub/kruszonka oraz jajko do posmarowania. Na kruszonkę potrzebujemy dodatkowo 100 g mąki, 50 g cukru i 50 g masła. Na początku robimy zaczyn. Odstawiamy na ok. 15 minut, aby ruszył. Następnie mieszamy zaczyn z mąką i pozostałymi składnikami wyrabiając robotem kuchennym. Odstawiamy pod przykryciem do podwojenia objętości. Dzielimy ciasto na równe części, formujemy bułeczki, spłaszczamy i układamy w odstępach na blaszce wyłożonej papierem. Na każdej bułeczce robimy wgłębienie kieliszkiem, wypełniamy owocami i/lub posypujemy kruszonką. Smarujemy roztrzepanym jajkiem. Ponownie odstawiamy do wyrośnięcia przykryte ściereczką na 40 minut. Pieczemy w 190 stopniach około 25 minut. 

KOMENTARZE (0)

Zostaw pierwszy komentarz!

ZOSTAW KOMENTARZ