Drożdżowa baba wielkanocna z nutą pistacji i białą czekoladą

07 . 04 . 2023

Aby przygotować świąteczną drożdżową babkę o pistacjowej nucie, z białą czekoladą potrzebujesz:

Foremkę z kominem o średnicy 25 cm i wysokości 11 cm oraz poniższe składniki w temperaturze pokojowej.

Rozczyn:

- 45 g świeżych drożdży
- 40 g mleka lekko ciepłego
- płaska łyżka mąki
- płaska łyżeczka cukru

Składniki przekładamy do miseczki, drożdże kruszymy, mieszamy i czekamy, aż rozczyn ruszy.

Babka: 

450 g mąki pszennej
6 żółtek
140 g cukru
40 g groszków z białej czekolady
220 g mleka
100 g roztopionego i przestudzonego masła
50 g pasty pistacjowej 

Polewa:

100 g białej czekolady w groszkach
60 g śmietany 36 %
1 łyżka pasty pistacjowej
łyżeczka cukru pudru

pokrojone pistacje niesolone do ozdobienia

masło i bułka tarta do wysmarowania i oprószenia formy.

Żółtka ubijamy robotem z cukrem. Dodajemy mleko, pastę pistacjową, przesianą mąkę z rozczynem. Wyrabiamy parę minut hakiem. Następnie wlewamy powoli roztopione masło. Wyrabiamy i odstawiamy przykryte ściereczką w ciepłe miejsce do podwojenia objętości. Następnie ponownie wyrabiamy ręcznie przez chwilę, mieszamy z groszkami czekoladowymi. Przekładamy do formy. Przykrywamy ściereczką i zostawiamy do ponownego wyrośnięcia ok 40 minut.
Pieczemy w 180 stopniach ok 35 minut. Po 30 minutach sprawdzamy patyczkiem czy jest suchy czy jeszcze babka potrzebuje chwilę. 

Po upieczeniu i wystudzeniu ozdabiamy polewą bądź lukrem. Aby przygotować polewę podgrzewamy śmietankę kremówkę, nie doprowadzamy do wrzenia. Ma być mocno ciepła, tak by czekolada się w niej rozpuściła. Zestawiamy z palnika, dodajemy groszki i mieszamy. Następnie dodajemy pastę i cukier puder. Polewamy babkę, ozdabiamy i posypujemy kawałkami pistacji. 

KOMENTARZE (0)

Zostaw pierwszy komentarz!

ZOSTAW KOMENTARZ