Cukinia z pęczakiem, cieciorką, sosem pomidorowym i mozarellą

11 . 04 . 2024

Cukinia faszerowana kaszą pęczak w sosie pomidorowym, z cieciorką i mozarellą.

- torebka kaszy pęczak (można zastąpić ulubioną inną kaszą - jaglaną, bulgur, ewentualnie ryżem)
- 2-3 nieduże cukinie
- 2 szalotki
- 2 ząbki czosnku plus jeden ząbek do smarowania
- ulubiona zielenina, u mnie kiełki pora
- só, pieprz
- 120 g cieciorki z zalewy
- pół puszka krojonych pomidorów z puszki
- 2 łyżki gęstego soku pomidorowego bądź pasaty pomidorowej
- oliwa z oliwek
- mozarella mini - jedno opakowanie 150 g
- natka pietruszki

Pęczak gotujemy w osolonej wodzie, zgodnie z informacją na opakowaniu, ma być sypki, lekko al dente. 
Cukinie myjemy, odkrajany końce; kroimy na pół, wydrążamy i kroimy na mniejsze kawałki.Solimy i odkładamy obok.
Na oliwie z oliwek szklimy pokrojone szalotki i czosnek.
Dodajemy pomidorki z puszki wraz z sokiem/pasatą, odsączoną cieciorkę. Chwilkę gotujemy, przyprawiamy solą, pieprzem. Dodajemy 2 łyżeczki drobno posiekanej natki pietruszki. Mieszamy całość. 
Następnie sos mieszamy z pęczakiem. Ilość sosu wg preferencji - można dodać całość, można mniej. 
Z cukinii odlewamy sok, który puściły. Smarujemy przepołowionym czosnkiem wnętrze, a następnie oliwą z oliwek wnętrze i krawędzie. 
Pieczemy 10-11 minutw 180 stopniach. Ja akurat nie lubię za miękkiej cukinii, wolę jak lekko chrupie. 
Wkładamy nadzienie. Na wierzch układamy plasterki kuleczek mozarella. Wkładamy ponownie do piekarnika by nadzienie zrobiło się cieple a mozarella lekko zaczęła się topić. Po wyjęciu posypujemy kiełkami; ja dodaję na wierzch całe kuleczki mozareli. Posypuję świeżo zmieloną solą morską. 

KOMENTARZE (0)

Zostaw pierwszy komentarz!

ZOSTAW KOMENTARZ