Cienka tarta z kozim serem, cukinią, tymiankiem i orzeszkami piniowymi

10 . 08 . 2022


Dzień dobry🤍

Przybywam dziś z propozycją letniej kolacji. Cienka tarta z cukinią, kozim serem, orzeszkami pinii i tymiankiem.
Do jej przygotowania potrzebujesz:

- gotowy płat świeżego ciasta francuskiego 375 g
- opakowanie serka koziego do smarowania o wadze 150g
- 15 sztuk małych cukinii
- garść orzeszków piniowych
- gałązki świeżego tymianku
- sól morska
- 2 łyżki oliwy z oliwek

Gotowy płat ciasta francuskiego połóż z papierem na dużej blaszce z piekarnika. Narysuj lekko końcówką noża prostokąt- zostawiając 1,5-2 cm wolnej przestrzeni z każdej strony. Nakłuj delikatnie widelcem w wielu miejscach wnętrze prostokątu. Posmaruj serkiem kozim. Posyp solą morską. Poukładaj pokrojone wzdłuż na plasterki cukinie. Wcześniej odetnij końcówki. Posmaruj oliwą. Posyp orzechami piniowymi i gałązkami tymianku. Brzegi ciasta posmaruj białkiem. Piecz tak jak na opakowaniu ciasta francuskiego. U mnie było to 15 minut w temperaturze 180 stopni. Delikatnie posól.
Bon appétit!

KOMENTARZE (0)

Zostaw pierwszy komentarz!

ZOSTAW KOMENTARZ