Ciasto z jabłkami

02 . 11 . 2021
𝒯𝑜 𝒿𝑒𝓈𝓉 doskonała propozycja na chłodny, ponury, deszczowy i prawdziwie jesienny dzień. Podczas pieczenia rozchodzi się po domu waniliowo - maślany aromat, można poczuć też zapach słodkich pieczonych jabłek. Ciasto jest mięciutkie, delikatne, a przede wszystkim proste i szybkie w przygotowaniu. Kawałek w miłym towarzystwie, przy kominku, z filiżanką ciepłej kawy lub herbaty od razu poprawia znacząco nastrój. Wiem coś o tym, bo wytestowałam🙂 Poniżej przepis na moją wersję francuskiego moelleux vanillé aux pommes. 150 g masła lekko roztopionego mieszamy mikserem ze 140 g cukru trzcinowego. Dodajemy 3 żółtka. Następnie 200 g przesianej mąki, z łyżeczką proszku do pieczenia , 1/5 łyżeczki sody oraz szczyptą soli. Wsypujemy pół łyżeczki wanilii. Dodajemy pokrojone w kosteczkę jedno nieduże jabłko. Na koniec ubitą pianę z 3 białek należy wmieszać delikatnie do masy. Po wlaniu do foremki, na wierzchu układamy pokrojone plasterki z dwóch jabłek, posypujemy je delikatnie trzcinowym cukrem i układamy na nich 4-5 małych kawałeczków masła prosto z lodówki. Pieczemy w niedużej, wyższej blaszce o średnicy 18 cm, wyłożonej papierem, w temperaturze 180 stopni, około 45 minut. 

KOMENTARZE (0)

Zostaw pierwszy komentarz!

ZOSTAW KOMENTARZ