Brioszka

16 . 03 . 2022

Składniki na brioszkę, foremka o wymiarach 33 cm na 14 cm. 


480 g mąki
60 g cukru
10 g soli
14 g drożdży suchych
140 g mleka
4 jajka
2 żółtka
150 g masła
2 łyżki ekstraktu z wanilii
żółtko z mlekiem do posmarowania
gruby cukier do posypania

Mąkę, cukier, sól, drożdże mieszamy robotem na niskich obrotach, następnie dodajemy mleko, jajka, mieszamy 2 minuty na niskich obrotach, 8 minut na średnich. Dodajemy masło pokrojone w kostkę, mieszamy robotem do całkowitego połączenia, około 5 minut. Odstawiamy w chłodne miejsce, przykryte na 2 godziny. Następnie wyrabiamy ręcznie przez minutę, wkładamy do foremki odpowiednio przygotowanej, na 45 minut. Smarujemy wierzch roztrzepanym żółtkiem z dwoma łyżkami mleka. Po wyrośnięciu czynność powtarzamy. Posypujemy grubą rafinadą. Pieczemy w 180 stopniach do suchego patyczka, u mnie to było ok 45 minut. 
Na podstawie przepisu Rachel Khoo „Mała Francuska Kuchnia”. 

KOMENTARZE (0)

Zostaw pierwszy komentarz!

ZOSTAW KOMENTARZ