Bretońska tarta aromatyzowana cytryną z truskawkami

29 . 04 . 2023

Słodko. Sielsko. Domowo. Spacerowo. Koncertowo🕊️ I niech tak już pozostanie w kolejne dni tego długiego weekendu.

Tym razem spód tarty bretońskiej aromatyzowałam otartą skórką z cytryny. Aby trochę „orzeźwić” krem z bitej śmietany i mascarpone dodałam do niego odrobinę soku z cytryny i skórki. Na wierzchu poukładałam świeże truskawki, już polskie🙂 Przepis na spód znajduje się tartą bretońską z malinami. Do masy na sam koniec, przed wyłożeniem jej do rantu, dodałam otartą skórkę z ekologicznej cytryny.

Krem:

200 g śmietany 36 % gęstej

100 g mascarpone

2 łyżki cukru pudru

1 łyżka soku z cytryny otarta skórka z 1/2 ekologicznej cytryny

świeże truskawki do dekoracji

Schłodzoną śmietanę i mascarpone ubiłam z cukrem pudrem, na koniec dodałam skórkę i sok. Krem przed włożeniem do rękawa cukierniczego włożyłam na parę minut do lodówki. Następnie wycisnęłam na ostudzony i wyjęty z obręczy upieczony spód. Na wierzchu poukładałam truskawki. Mam nadzieję, że majówka rozpoczęła się dla Was równie przyjemnie. 

KOMENTARZE (0)

Zostaw pierwszy komentarz!

ZOSTAW KOMENTARZ