Bezglutenowy sernik z kajmakiem i polewą

28 . 04 . 2020
Na dzień dobry, obiecany wczoraj przepis na sernik. Polecam. Składniki: opakowanie ciasteczek bezglutenowych 125 g, 60 g roztopionego masła, 600 g sera z wiaderka, 90 g cukru pudru, 3 łyżki mascarpone, 3 jajka, 1 łyżka śmietany 18 %, 250 g kajmaku z puszki. Polewa: 3 łyżki serka typu filadelfia, łyżka śmietany 18 %, łyżeczka cukru pudru. Ciasteczka zmielić na pył, połączyć z roztopionym masłem, wylepić foremkę i wstawić na chwilę do lodówki. Robotem kuchennym dokładnie wymieszać ser, cukier puder, jajka, mascarpone, śmietanę oraz kajmak. Wylać na ciasteczkowy spód. Piec w temperaturze 160 stopni przez 30 minut, a następnie 50 minut w 100 stopniach. Po ostudzeniu włożyć na parę godzin do lodówki. Następnie wymieszanym serkiem typu filadelfia z cukrem i śmietaną posmarować wierzch sernika. Smacznego:) 

KOMENTARZE (1)

Natka
23.11.2023 20:34:20

Jeden z moich ulubionych serników! Własnie wstawiłam do piekarnika :)

Zobacz odpowiedzi (1) / odpowiedz
Ida
28.12.2023 22:32:01

Cieszę się!

Odpowiedz

ZOSTAW KOMENTARZ