Babka piaskowa delikatna, bezglutenowa i ekspresowa oraz moim zdaniem, prosta w wykonaniu. Do jej wykonania potrzebujesz:
Foremkę (ja piekłam w foremce o średnicy 25 cm i wysokości 9 cm, z kominem)
Masło i bułkę tartą (lub mieszankę mąk bezglutenowych) do jej posmarowania. Składniki mają być w temperaturze pokojowej.
200 g masła
1 pełna łyżeczka proszku do pieczenia
5 jajek
220 g cukru drobnego
315 g mąki ziemniaczanej
skórka otarta z dwóch, sparzonych, najlepiej ekologicznych cytryn
Plus cukier puder do oprószenia babki lub wyciśnięty sok z cytryn wraz z cukrem pudrem do przygotowania lukru
Jajka ubijamy w mikserze z cukrem do białości podwojenia, a nawet potrojenia objętości. U mnie trwało to prawie 10 minut. Następnie dodajemy przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Mieszamy delikatnie już ręcznie, szpatułką; trzeba to zrobić dokładnie, zwrócić uwagę by mąka nie pozostała na dnie. Dodajemy startą skórkę z cytryny. Następnie wlewamy roztopione i gorące masło z rondelka do masy. Mieszamy delikatnie szpatułką do połączenia się składników. Przekładamy do dokładnie posmarowanej masłem i oprószonej foremki. Pieczemy do suchego patyczka 50-60 minut, najpierw w temperaturze 160 stopni 30 minut, a potem w 170 stopniach. Wyjmujemy z foremki po ostudzeniu. Pudrujemy lub lukrujemy cytrynowym lukrem.
Ozdabiamy według uznania, ja posypałam suszonymi kwiatami nagietka oraz polukrowałam.
Do 6-7 łyżek cukru pudru dodawałam powoli sok z cytryny do uzyskania pożądanej konsystencji lukru.
Należy pamiętać o bardzo dokładnym przygotowaniu foremki oraz o tym, by nie wyciągać upieczonej babki zbyt wcześnie z foremki.
Przepis pochodzi ze strony www.mojewypieki.com
KOMENTARZE (0)