Tiramisu bez jajek

20 . 04 . 2021
饾挴饾捑饾搰饾挾饾搨饾捑饾搱饾搳. Ale nie klasyczne. Bez surowych jajek, za to z bia艂膮 czekolad膮. O tym dlaczego taka wersja, napisz臋 poni偶ej. Na razie szybkie wskaz贸wki jak zrobi膰 moj膮 wersj臋. Pod艂u偶ne biszkopty nale偶y zamoczy膰 w wystudzonym espresso i u艂o偶y膰 na dnie naczynia. Nast臋pnie, przykry膰 je warstw膮 ubitej krem贸wki z bia艂膮 czekolad膮 i mascarpone. Ja poprzedniego dnia, rozpuszczam bia艂膮 czekolad臋 w podgrzanej krem贸wce; po wystygni臋ciu, rondelek przykrywam foli膮 i wsadzam do lod贸wki. W kolejnym dniu ubijam mas臋 ze sch艂odzonym mascarpone (proporcja 1:1). Nast臋pnie przykrywam kolejn膮 warstw膮 biszkopt贸w i k艂ad臋 na nie drug膮 warstw臋 mascarpone z krem贸wk膮. Wk艂adam na par臋 godzin do lod贸wki i przed podaniem posypuj臋 obficie kakao. Nie spo偶ywam surowych jajek. Dlatego te偶 nie przygotowuj臋 klasycznego tiramisu. Nie wiem czy wiecie, ale salmonella mo偶e wyst臋powa膰 zar贸wno na skorupce, ale te偶 w 艣rodku jaja. A wi臋c sparzenie skorupki, je艣li jajko jest ska偶one i b臋dzie spo偶ywane na surowo, nie gwarantuje sukcesu. Jedno z moich dzieci mia艂o pecha na wakacjach...Naprawd臋, nie 偶ycz臋 nikomu... Mimo, 偶e w swoim 偶yciu zjad艂am miliony kogl贸w mogl贸w z surowych jajek wybieranych prosto z gniazda od kur prababci, to po tym przykrym wydarzeniu, nie tykam. Salmonella ginie po obr贸bce termicznej w ok 60 -70 stopniach i wtedy takie jajko jest bezpieczne. Dobra restauracja, w trosce o zdrowie klienta, nie powinna zatem serwowa膰 np tatara z surowym jajkiem...

KOMENTARZE (0)

Zostaw pierwszy komentarz!

ZOSTAW KOMENTARZ