Jesienna tarta z nadzieniem orzechów pekan, z syropem klonowym i wanilią. Pochodzi z Ameryki, ale Francuzi podobno też mieli swój udział w jej wynalezieniu🙂 - dlatego postanowiłam przygotować swoją wersję.
Do jej przygotowania potrzebujesz:
Blaszka ma 25 cm średnicy
Spód:
2 żółtka
160 g masła
80 g cukru
65 g krupczatki
30 g mąki migdałowej
145 mąki pszennej 480
Składniki na ciasto zagniatamy w kulę i owinięte w formie placka wkładamy do lodówki na 30 minut. Następnie blaszkę obsypaną bułką i wysmarowaną masłem wylepiamy ciastem. Wkładamy ponownie do lodówki.
Nadzienie:
3 jajka
200 g gęstej śmietany 36 proc
50 g cukru trzcinowego
100 g syropu klonowego
160 g zmielonych uprażonych na suchej patelni orzechów pekan.
2 łyżeczki ekstraktu z wanilii bądź ziarenka z laski wanilii
2 łyżki gotowego kajmaku z puszki
130 g orzechów pekan do dekoracji
W misce rózgą mieszamy jajka z cukrem. Dodajemy śmietanę, syrop klonowy, wanilię, orzechy. Dokładnie mieszamy.
Schłodzony spód nakłuwamy delikatnie w paru miejscach. Podpiekamy 16 minut w temperaturze 170 stopni.
Następnie wylewamy masę. I pieczemy do 35- 40 minut w temperaturze 170 stopni (wierzch ma być ścięty- obserwuj swój piekarnik) Tarta lekko się podniesie- ale opadnie po wyjęciu, po chwili. Jeśli delikatnie pęknie nic nie szkodzi. Wierzch po całkowitym ostudzeniu smarujemy 2 łyżkami kajmaku z puszki. Na nim układamy uprażone, ostudzone orzechy.
WSKAZÓWKA: wylepiając blaszkę boki wylep ciut grubiej i ponad foremkę. Boki będą ładnie wyglądać - ciasto kruche ma tendencję do kurczenia po upieczeniu. Po schłodzeniu nożem łatwo wyrównasz do wysokości boków foremki.
KOMENTARZE (0)