Szarlotka półkrucha z kratką

12 . 09 . 2024

Szarlotka półkrucha z kratką i kwaśnymi jabłkami.
Piekłam w tortownicy o średnicy 22 cm. 

300 g mąki pszennej typ 480
1 jajko
100 g masła
100 g cukru pudru
3 łyżki gęstej śmietany
łyżeczka ekstraktu z wanilii
2 łyżeczki proszku do pieczenia
masło i bułka tarta do przygotowania foremki
cukier puder do oprószenia
mąka do podsypania blatu
700 g przesmażonych jabłek o konsystencji musu 
1,5 łyżki cukru 

Jabłka obieramy, kroimy na małe kawałki, podlewamy odrobiną wody. Dusimy do momentu aż będą miały konsystencję musu. Podczas duszenia mieszamy, by się nie przypaliły. Dodajemy cukier. Odstawiamy. 

Przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem łączymy z pozostałymi składnikami na ciasto. Zagniatamy i dzielimy na dwie części - tak by jedną wyłożyć spód tortownicy, a z drugiej wyciąć paseczki na kratkę. 

Ciasto chłodzimy w lodówce ok 30 minut. Wykładamy spód foremki. Foremkę najpierw smarujemy masłem i oprószamy bułką. Podpiekamy spód w 180 stopniach 10 minut. Wykładamy przestudzone jabłka. Mniejszą część ciasta schłodzoną rozwałkowujemy na podsypanym mąką blacie. Wycinamy radełkiem paseczki. Delikatnie docinamy na odpowiednią długość i l przekładamy na jabłka tworząc krateczkę. Pieczemy w 180 stopniach, aż paseczki na górze zrobią się złote. Po wystudzeniu oprószamy delikatnie cukrem pudrem. Kroimy po ostudzeniu.

KOMENTARZE (0)

Zostaw pierwszy komentarz!

ZOSTAW KOMENTARZ