Na spodzie z korzennych ciasteczek speculoos, z dynią, przyprawą piernikową i białą czekoladą. Kremowy.
Może być na jesienny wieczór?
Jeśli tak, przepis poniżej:
Blaszka o średnicy 24 cm, wyłożona papierem do pieczenia, spód i boki.
250 g zmielonych ciasteczek speculoos
60 g rozpuszczonego masła
Ciasteczkami wymieszanymi z masłem wylepiamy spód. Dociskamy. Wstawiamy do lodówki.
1 kg sera z wiaderka
4 jajka
200 g puree z dyni prowansalskiej
Płaska łyżka przyprawy do piernika
200 g śmietany 36 %
250 g mascarpone
250 g rozpuszczonej białej czekolady
Ser mieszamy mieszadłem. Dodajemy jajka, śmietanę, mascarpone, puree, przyprawę a na końcu lekko ostudzoną rozpuszczoną czekoladę.
Mieszamy do połączenia się składników.
Wylewamy na spód.
Pieczemy 20 minut w temperaturze 160 stopni, a następnie do 100 minut w temperaturze 110 stopni. Ostudzony wkładamy na noc do lodówki.
Dekorujemy wg uznania (można oprószyć pudrem, polać karmelem, posmarować kajmakiem etc i konsumujemy🙂
WSKAZÓWKA: pieczenie w niżej temperaturze, góra dół, powoduje, że sernik nie wznosi się i nie opada. Jest równy po upieczeniu jak stół.
KOMENTARZE (0)