𝑅𝒶𝒷𝒶𝓇𝒷𝒶𝓇 𝓅𝑜𝒹 𝓂𝒾𝑔𝒹𝒶ł𝑜𝓌ą 𝓀𝓇𝓊𝓈𝓏𝑜𝓃𝓀ą.
Uważam, że to najszybszy, najprostszy i najlepszy deser do zrobienia. I w zasadzie powinien zawsze się udać.
3-4 łodyżki rabarbaru umyłam, pokroiłam na małe kawałki, chwilę dusiłam w garnku na łyżeczce masła. Dodałam łyżkę brązowego cukru. Odsączyłam i wyłożyłam do foremki wysmarowanej masłem i oprószonej bułką. Przygotowałam kruszonkę. 100g mąki pszennej, 100g mąki migdałowej, 100g masła i 100g cukru pudru roztarłam między palcami i posypałam nią rabarbar. Kruszonka to proporcje 2:1:1 (mąka, masło, cukier). W zależności od wielkości foremki modyfikujemy ilość zachowując powyższe proporcje. Ilość kruszonki na owocach to też kwestia upodobań, ja akurat lubię jak jest jej duuużo. Jeśli przygotujesz jej za dużo, zawsze możesz zamrozić i wykorzystać później.
Piekłam w 180 stopniach, do złotego koloru kruszonki. Deser najlepiej smakuje jeszcze ciepły. Smak słodki przenika się ze smakiem słodkim. A z dobrą gałką lodów waniliowych to już prawdziwa rozkosz😋
Przyjemnego dnia.
KOMENTARZE (0)